Psihoterapeutul Simona Grigore consideră că o relație poate fi readusă pe linia de plutire atâta timp cât cei doi parteneri nu uită care au fost lucrurile ce i-au unit cândva. Află care sunt, în opinia specialistului, factorii care pot contribui la obținerea unui vieți sexuale satisfăcătoare. Iată ce spune psihoterapeutul pentru CSID:
1. Alegem de comun acord un moment al zilei în care avem suficient timp să discutăm despre cum simțim legătura dintre noi, aici și acum. Ne asigurăm că nimic din cotidian nu perturbă acest interval în care ne decidem să ne aducem pe noi și relația noastră în discuție.
2. De multe ori, anunțăm ceea ce simțim în legătură cu sexualitatea în cupluprin mesaje de tipul„Eu…” și avem tendința să spunem„Tu ai făcut..”, „Tu n-ai vrut”. De aceea, e de preferat să ținem cont de modul în care ne exprimăm, pentru că astfel riscăm să transformăm discuția într-un claxon continuu și supărător (tu!tu!tU!) la adresa partenerului. Astfel, nu vom obține decât o reacție de apărare sau atac din partea acestuia și vom pierde din vedere obiectivul inițial.Exprimarea pe care e indicat să o folosim: „Eu mă simt …”, „Eu am perceput …”, „Mie mi s-a părut…” iar apoi facem loc în relație și celuilalt, invitându-l să se exprime:„Pentru tine cum este?”
3. Ne asumam că există riscul să dăm naștere unui conflict, dar e indicat să ne amintim de fiecare dată că atâta timp cât conflictul este în relație, și nu în afara ei, și este dat de prezența unei a treia persoane, iar intenția de a readuce armonia în cuplu este de ambele părți, menținerea obiectivului în prim plan este cel mai important aspect.
4. Alocăm zilnic 10 minute de calitate pentru cuplu.Atunci există îmbrățișări și mângâieri, fără cuvinte. Acest timp poate fi oricând, dimineața sau seara, dar este foarte important să facă parte din rutina zilnică și corpurile să se întâlneasca la nivel fizic, nu neapărat verbal.
5. Ținuta este foarte importantă, iar ea pornește de la felul în care ne pieptănăm, până la îngrijirea corporală, până la hainele pe care le purtăm, atât în mediul exterior, cât și acasă. Vom vedea că acestea ne creează o anumită stare, atât nouă, cât și celor din jur.De multe ori, la auzul acestor cuvinte, mecanismele de apărare ne determină să spunem sau să gândim că nu avem suficient timp și dispoziție să ne ocupăm de toate acestea. Dar ce ar fi să ne facem?Cu cât adoptăm o ținută îngrijită, care să ne pună în valoare unul dintre punctele forte ale corpului nostru, aspect apreciat cândva de partenerul de viață, cu atât senzațiile interioare vor fi mai bune, iar acest lucru se va vedea și la exterior.